Térségfejlesztés

Az Alapítvány arra törekszik, hogy a térség szereplőivel jó együttműködést alakítson ki.
Jó kapcsolatot ápolunk a Győr-Pér repülőtérrel, a helyi és környező településeken működő szervezetekkel, vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal.

Pér-Mindszentpuszta Önkormányzata, P-Air Repülőtér Kft.

A péri repülőtér fejlődését erősen meghatározta, hogy nemzetközileg elismert repülőtérré válhatott, melyet a győri AUDI cég is támogatott, illetve naponta használja a repülőteret dolgozóinak szállítására. Mindemellett elindulhattak rendszeres szervezésű turistajáratok, melyek a nyaralni vágyókat szállítják kedvelt üdülőhelyekre.

Ezen lehetőségek kihasználása mellett a repülőtér nem vesztett régi sportrepülőtéri varázsából sem, ugyanúgy megrendezik az ejtőernyős, vitrolázó-repülős, hőlégballonos, műrepülő versenyeket, mint eddig minden esztendőben. Sok országos bajnokság, Európa- és Világbajnokság zajlott már e repülőtéren.

A P-AIR Repülőtér fejlesztése azonban nem állhat meg. A kistérségi fejlesztési társulás a következő terveket készíti elő:

  • A jelenleg 1400m-es betonos kifutópálya meghosszabbítása, hogy nagyobb gépeket is fogadni tudjon.
  • A légi teherszállítás (CARGO) kialakítása.
  • Modern utasterminál építése, mely kiszolgálná a várakozó közünség minden igényét.
  • Sétarepülés, vitorlázási lehetőségek kihasználása más települések, például Pannonhalma turistáinak bevonásával.

Péren a halastavaknak köszönhetően kifejleszthő lenne a horgászturizmus, emellett nagy szüksége lenne Pérenk -ahogy Mezőörsnek is- egy tehermentesítő elkerülő út megépítésére.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalma az 1000 éves Bencés Apátságról nevezetes, és a tekintetben egyedülálló a térségben, hogy a világörökség részévé nyilvánították. Egyedülálló műemléki látnivalóival és az évente megforduló közel 100 ezer emberrel meghatározója a térségi idegenforgalomnak.

Közelsége és látogatottsága adja a lehetőséget, hogy Kulturális és Konferenciaközpontot lehessen létesíteni, mely vonzó lenne a tudományos és a kulturális részről egyaránt.