Köszöntő

logo

Erasmus + pályázati tájékoztató

„Vissza a természethez – határokon átnyúló környezettudatos nevelés innovatív módon” című projektről tájékoztató


Iskolánk eredményesen pályázott az ERASMUS+ pályázaton. Jelenleg a támogatási szerződés megkötése folyik, de ennek ellenére már elkezdtük a pályázat megvalósítását.

A projekt megvalósításában részt vesznek az alábbi szervezetek:

- Magyar Műhely ÁMK (gesztor pályázó)

- Spojená cirkenvá skola MARIANUM s vyucovacím jazykom madarskym – MARIANUM Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont

- Marton Ferenc Általános Iskola – Csíkpálfalva

A projekt leírása:

A 21. század súlyosbodó környezeti problémái, a már napjainkban is tapasztalható globális klímaváltozás miatt megmutatkozó szélsőséges időjárási jelenségek mind-mind arra mutatnak rá, hogy gyökeres változásokra van szükség és ennek egy módja van, amelynek az ifjúsági nevelésben kell megjelenni: a nevelés, amely a most felnövekvő fiatalok gondolkodását a természet közelségére és tiszteletére hívja fel.

Ehhez azonban szükséges, hogy a gyermekek ne csak könyvekből halljanak ezekről a problémákról hanem tapasztalati úton kerüljenek közelebb a természethez, a növényekhez, az élő Földhöz, igazi úgymond kétkezi élményük legyen, és ez a tudás, ami eleink számára természetes volt, épüljön be az ő gondolkodásukba, mindennapjaikba.

Az együttműködő partnerek célul tűzik ki, hogy a jelenlegi tevékenységükbe ágyazva a környezettudatos gondolkodást és nevelést a mai kor kihívásaihoz illesztve oktatási tematikájukba beillesztik, a program által megfogalmazott innovatív és a környezetünkről felelősséggel gondolkodó és annak megóvásáért aktívan tevő ifjúság nevelését. Különös tekintettel a gyógynövények felhasználására, hogy a projektben érintett diákok és aztán a szellemi terméket használó fiatalok köre mindezt már a mindennapjaik részének ismerjék és ennek megfelelően alakítsák esetlegesen egészségtudatos gondolkodásukat.

Az országok közötti együttműködés más kulturális alapokon még hatékonyabban szolgálhatják ezt a célkitűzést. Az résztvevő országok földrajzi elhelyezkedése és az országok közötti közelségből következően egyben viszont a program rávilágíthat a Duna régióban élők felelősségére, hogy csak közös célokkal és programokkal tehetünk az élhető környezetért és a tudatosan, hasonlóan gondolkodó ifjúság neveléséért.

A természetgyógyászat, fitoterápia olyan ősi tudás, amelynek kincseit tovább kell örökíteni, hiszen ha nem vigyázunk rá, a ma felnövekvő generáció számára ez a gazdag ismeret távolivá, teljesen elfeledetté válhat, holott a körülöttünk lévő természet, növények megóvása és ismerete, és kincseinek jó értelemben vett kiaknázása alapfontosságú lenne saját egészségünk megőrzése érdekében is.

Úgy gondoljuk, ezen projekt mindezen célok elérésében innovatív módon, mai eszközökkel szolgálhat és a természetes gyógyászat szerepéről, ahogyan a fiatalok gondolkodnak erről tágabb körben is eredményes lehet.

A projekt megvalósításának időszaka: 2016. szeptember 1. – 2019 augusztus 30.

A projekt megvalósítása során az alábbi eredményeket kívánjuk elérni:

  • 3 db partner találkozó gyerekek részvételével

 

  •  tanulmányi versenyek (bővebb információ itt)
  • gyógynövény kertek kialakítása
  •  szakköri tematika
  • interaktív társasjáték
  • eszközbeszerzések


Iskolánk honlapja folyamatosan fog frissülni ezzel kapcsolatosan. Friss információkért kérjük látogasson el legközelebb is.

HírekÖsszes hír >>

"ALMA MATER Kiváló Középiskolák Magyarországon"

2019. április 09.

"ALMA MATER Kiváló középiskolák Magyarországon"
A nívós kiadvány a Nemzeti Értékek Kiadó gondozásában jelent meg, és a magyar közoktatás sikeres középfokú intézményeit hivatott bemutatni.
Örülünk, hogy a Magyar Műhely Általános Iskola és Gimnázium is helyet kapott benne!
"Az MMA és az MMÁMK felismerte és vallja, hogy a diákok esélyegyenlősége és tehetségének gondozása érdekében a kistelepüléseken van a legtöbb tennivaló. Küldetésünk az értékközpontú nevelés és oktatás, melynek célja mindig egy jobb, tökéletesebb nemzedék létrehozása."

Tovább >>

Felvételi elbeszélgetés

2019. február 26.

Tisztelt Szülők!
Kedves Jelentkező Tanulók!


Gimnáziumunkba jelentkező tanulók szóbeli elbeszélgetésére 2019. március 13-án kerül sor. A pontos időpontról írásban tájékoztatjuk Önöket.

Tovább >>

Minisztériumi dicsérő oklevelek átadása

2018. november 26.

 

Rehák József és Boncz Tamás pedagógusok 2018. október 23-ai ünnepség keretében munkájuk elismeréseként az EMMI minisztériumi dicsérő oklevelét vehették át.
Kollégáinknak ez úton is szívből gratulálunk, további sikeres munkát, és jó egészséget kívánunk!.
 

 

 

Tovább >>

Magyar nyelv napja

2018. november 26.

2018. november 13-án a Magyar Nyelv Napján rendhagyó magyar órákon ismerkedtünk ősi magyar nyelvünkkel. A felső tagozatosok Kiss Dénes nyelvész, költő előadását nézték meg a magyar nyelv szógyök szerkezetéről.
A gimnazisták interjút hallgattak meg Papp Gábor művészettörténész, magyar nyelv és irodalom szakos tanárral,melyben a magyar nyelv ősiségét bizonyító adatokról, álláspontokról beszélt, és osztott meg érdekességeket.
 

 

Tovább >>

Béri Balogh Ádám ösztöndíj

2018. november 21.

Három tanulónk - Gyönge Máté, Őri Petra és Szekula Szidim - nyerte el Béri Balogh Ádám ösztöndíjat, melynek átadó ünnepsége 2018. november 16- án volt a Stefánia palotában, Budapesten. Az ösztöndíj összege a katonai illetményalap 33%- a, havi 52025 Ft. Elnyerésének feltétele a katonai alapismeretek tanulása, legalább 4,5 tanulmányi átlag, jeles magatartás és szorgalom eredmény, illetve legalább jó testnevelés érdemjegy. Az átadás keretében Gáspár Laci énekelt, az esemény állófogadással zárult. Gratulálunk sikerükhöz!

 

     

Tovább >>

EseményekÖsszes esemény >>

Farkas Bertalan előadása

2017. április 19.

Nagy megtiszteltetés éri iskolánkat, ugyanis ellátogat hozzánk Farkas Bertalan Tábornok úr, az első magyar űrhajós.

Farkas Bertalan előadásának időpontja: 2017. április 26. szerda 10 h

Az előadás helyszíne: Magyar Műhely ÁMK Aula épület

Az előadás nyilvános, mindenkit szeretettel várunk!

Tovább >>