Ünnepeink

Ünnepeink alatt nemcsak a szorosan vett, hivatalosan elismert és munkaszüneti nappal kitüntetett ünnepeket értjük. Ide tartozik a farsangi mulatság éppúgy, mint a lelki felkészülés, a Mikulásvárás és a Gergely-járás, a diáknap és a népmese napja, és lehetne folytatni a sort.

Iskolánk ünnepei közül a lelki napok emelkednek ki. A szülőkkel, gyermekekkel együtt készülünk a karácsonyra, a húsvétra, hogy megfelelő lelki feltöltődéssel tudjunk szépen ünnepelni.


Iskolánk arra törekszik, hogy ne csak a hagyományosnak nevezett, államilag is megünnepelt napokat tartsa meg kellő tisztelettel, hanem a népszokásokat alapul véve hagyományosan jeles napokat is megismertessen a gyermekekkel, a szülőkkel, a falu minden lakójával.
A jeles napok azokat a hagyományokat ölelik át, amiket dédszüleink, nagyszüleink is ismertek, és nem egyszer szüleink is részt vettek hasonló ünneplésben.

Az iskolai élethez kapcsolódó ünnepek közül az évnyitó-évzáró és a ballagások azok, amiket hagyományos módon megünneplünk ugyan, de a formán, a megrögzött szokásokon változtatva élményszerűbbek ezek az ünnepségek.


Természetesen állami ünnepeinket is kiemelt módon ünnepeljük meg, ám ezek sorát kiegészítjük olyan napok megünneplésével, amelyeket az állam nem, vagy nem eléggé hangsúlyosan ünnepel.

Így kerül sor az október 23-i kirándulásra, amikor egy 1956-os helyszínt látogatunk meg, március 15-én a rendhagyó, és immár hagyományossá vált fáklyás felvonulásra. Ezeken kívül megünneplünk számos más emléknapot is.


(képek)

Ádventi várakozás

A Karácsony előtti előkészületek szerves részeivé váltak az adventi elmélkedések. Ezek a felkészülések mindig Ádvent aktuális vasárnapja utáni hétfőn, az osztályfőnöki órában kerülnek megrendezésre. A felkészülés korosztályonként különböző. Együtt van az 1-4. osztályok, az 5-8. osztályok, valamint a gimnazisták.

Az egyes felkészüléseket egy-egy pedagógus vállalja magára. Rövid elmélkedések után az alkalomhoz kapcsolódó verseket, neves írók gondolatait osztanak meg az előadók. Az alkalomhoz illően kirakóval, keresztrejtvénnyel, gitáros zenével, beszélgetéssel fejezzük be a felkészülést.

Ádventi koszorú készítés


Karácsonyi lelki nap

A karácsonyi szünet előtti utolsó tanítási napon tartjuk a karácsonyi lelki napunkat. Délelőtt karácsonyi ajándékok készítése, filmvetítés a program. Majd átvonulunk közösen a templomba, ahol műsorokkal kedveskednek diákjaink tanáraiknak, szüleiknek.

A program nagyon változatos szokott lenni. Karácsonyi koncert, orgonaművész, színi előadás, betlehemes játék teszi változatossá, lelkivé ezt a napot. Ezen a programon mindenki részt vesz, közösen töltjük az utolsó napot, melyre a szülők is hivatalosak.

A karácsonyi lelki nap programja:

- korosztályokra bontott ajándékozás (alsó, felső, gimnázium),
- ajándékkészítés,
- mézecskalács-díszítés,
- gyöngyfűzés,
- hímzés,
- filmvetítés


Húsvéti lelki nap

A húsvéti lelki felkészülésünket a tavaszi szünet előtti utolsó napra időzítjük. Ekkor gyermekeink -hasonlóképpen a karácsonyi felkészüléshez- ajándékokat készíthetnek, tojást festenek, hímeznek, gyöngyöt fűznek, és filmvetítéssel, meditációval készülnek az ünnepre.